Internationale viering van de Vrijheid 2019: The day after

Internationale viering van de Vrijheid 2019: The day after

Laten we beginnen met “Wauw, wauw, wauw”. Wat hebben we als organisatie, vrijwilligers, deelnemers een fantastische dag beleefd op ’t Hilgelo! We hebben nooit durven dromen dat de eerste editie dit succes zou hebben. Dank aan alle bezoekers, voor het waarmaken van onze droom. Persoonlijk vond ik misschien de aanloop naar de Internationale viering van de vrijheid nog mooier en bijzonderder. Graag neem ik u mee in een korte terugblik!

We gaan beginnen!

Het is maandag 29 april en we, lees de vrijwilligers, worden om negen uur op het toekomstige festivalterrein verwacht. Het is koud, mistig maar we mogen beginnen! Met een groep van z’n 15 man beginnen we met een korte rondleiding over het terrein, waarna we een kop koffie krijgen aangeboden door de dames van de catering. Later in de week begon ik pas te beseffen hoe belangrijk deze dames zijn!!

Na de koffie moesten dan toch echt de handen uit de mouwen, en zo gingen we aan de slag! De cateringtent moest de lucht in, het terrein moest worden afgezet en in zoverre klaar voor de ponton-leverancier.

Te water!

Een drijvend podium zonder een ponton is als barbecueën zonder vlees, dus we moeten te water. In alle vroegte,  zo rond 7.00 uur, kwamen de eerste vrachtwagens met daarop de ponton-onderdelen. Zonder problemen werden deze achterwaarts op de kant gezet en kon er begonnen worden met lossen. Al gauw is er geconcludeerd dat het lossen vanaf de kant niet ideaal was en werd er besloten om dan het water in te rijden met de vrachtwagens. Nadat er, eigenlijk vooral door de pontonbouwers, keihard is gewerkt, lag het ponton er zo rond de klok van vijven toch mooi in! We kunnen lopen op het water!

Er gaat gebouwd worden.

De eye-catcher van concert zal en moest het podium worden. Gelukkig is hier niet lang na gezocht, het wordt het podium dat normaal tijdens het Prinsengracht concert wordt gebruikt. Na een ochtend van veel voorbereidend werk kon er aan het eind de middag gehesen worden. Enkele dagen werd er al opgeschept over de kraan die hiervoor nodig was. De grootste kraan van Nederland zou dit karwei wel even klaren. Eerlijkheid biedt mij te zeggen dat het een fanatische machine is! Maar de chauffeur van de grootste kraan van Nederland zag het te leveren hijswerk nog niet zitten. Na vele metingen bleek de grootste kraan van Nederland toch net niet groot genoeg en moest er een echte gele hijskraan komen! Deze heeft het geraamte van het podium op zijn plek gezet. Dit zorgde voor een gevoel van opluchting. Het terrein begon heel langzaam vorm te krijgen, het gedroomde podium was er en de groep vrijwilligers werd alsmaar gezelliger! Zo werden we ook steeds beter verwend in de cateringtent. Waar we in het begin nog koekjes bij de koffie hadden is er vandaag uitgepakt met een puddingboordje, en ook de lunch werd alsmaar uitgebreider met een soeppie of een broodje knakworst! Niets was de Dames van de Catering te veel gevraagd!

Nu het licht en geluid nog, en de rest..

Nu het ponton met daarop het podium staat en is vrijgegeven was het de taak aan de heren van de techniek. Zij moeten ervoor zorgen dat alles perfect klinkt en de plaatjes precies kloppen! Vrachtwagens vol microfoons, verlichting, boxen en kilometerkabels kwamen het terrein op. Binnen no-time stond alles vol met kisten, aan de kisten leek geen eind te komen! Het belooft wat te worden op Bevrijdingsdag! Ook voor ons was er steeds meer te doen! Zo moest de waterkant worden afgezet. Om de vijf meter een paaltje die exact één meter boven de grond uit kwam. Hierbij ligt de nadruk op exact. Nadat we de paaltjes vakkundig hadden geplaatst werd dit nog even goed nagemeten of alles wel klopt, want het moest kloppen! Zo moesten er ook nog vier kleine vloten worden gemaakt voor vuurwerk en vlaggen! Nadat deze zijn opgehaald, moest dit worden gemaakt. Naar een lang en vakkundig overleg, eigenlijk vooral lang, is er beslissing genomen. Maar nu komt de uitdaging, hoe komen deze vloten het koude water in en hoe leggen we ze dan ook nog goed vast. Laten we maar zeggen dat we gelukkig de foto’s nog hebben!

De generale repetitie begin

Na een week van het werken vond ik dit een bijzondere dag. De eerste deelnemer komen zo rond de middag het terrein op, en zijn allemaal onder de indruk van het terrein, met daarop het podium! Er klinken dan ook vele ooo’s en aaa’s! Na de soundcheck en een bijzondere twee minuten stilte beginnen we aan de generale repetitie van het avondprogramma. Hierin komen voor het eerst alle deelnemers samen op het podium! Hoewel het redelijk koud gedurende de avond, viel alles eigenlijk direct op de plek en dit leverde voor mooie plaatjes! Echter was dit voor regisseur en lichttechnicus nog niet genoeg. Nog tot diep in de nacht is er gewerkt aan de zogenaamde plaatjes, en dus werd er nog lang aan de lampen geknutseld. Op naar een mooie Internationale Viering van de Vrijheid!

Het is zover

Na een voorbereiding van ruim een jaar, de opbouw van een ruime week is het vandaag dan eindelijk zover! We gaan de Internationale viering van de Vrijheid vieren op ’t Hilgelo! Ik word wakker met een mooi mailtje van onze penningmeester:

Hoi mensen,

Vandaag gaan we het beleven. Vandaag weten we hoeveel mensen we aan ons hebben weten te binden in welke zin dan ook. Eén ding weet ik nu al; we vormden samen een hecht team, hebben elkaar door alles heen gesleept. Vrijwilligers die, al het werk met liefde hebben opgepakt, wat een geweldige sfeer! Dank nu al vast aan allen.

Gisteravond al super genoten, wat een boost! En moet je de foto’s zien….KIPPENVEL!

Tot straks allemaal.

En het belooft een bijzondere dag te worden! De laatste hand wordt in alle vroegte nog even aan het terrein gelegd, maar om twaalf uur gaan de poorten dan toch echt open! Langzaam komt het publiek binnen, om vier uur is de officiële opening onder begeleiding van het bevrijdingsvuur en burgemeesters uit Winterswijk en Vreden! Het eerste hoogtepunt is het optreden van het Euregionaal Jeugdorkest. Ruim 120 jonge muzikanten uit Nederland en Duitsland hebben samen een mooi programma ingestudeerd! Na een tour door Duitsland sloten ze vandaag samen dit project af! Misschien nog wel bijzonderder was de samenwerking tussen de jongeren! Nadat zich in de middag vele regionale talenten van zich hebben laten horen, werd het avondprogramma verzorgd door muziekvereniging Excelsior! In het avondprogramma is de samenwerking gezocht met regionale artiesten maar ook de slagwerkgroep liet van zich horen! In een doorlopende show werd alles uit de kast gehaald om er iets moois van te maken. Dit alles in combinatie met fantastische plaatjes en een haarfijn geluid! Ondanks de kou bleef het gedurende de avond nog gezellig druk op het festivalterrein. Onder de klanken van de DJ werd het bevrijdingsvuur gedoofd, en kijken we terug op een geslaagde editie van de Internationale Viering van de Vrijheid!

Nog eenmaal een dank aan alle honderden vrijwilligers, het bestuur van de stichting, deelnemers en alle sponsoren voor het mogelijk maken van dit bijzondere evenement!

De foto’s zijn afkomstig van Winterswijk.org en Paul Bosveld. De drone beelden zijn gemaakt door Joey te Brummelstroete.

Sluit Menu